Европа

Най-малко един човек е загинал в Одеска област при руски обстрел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е загинал в Одеска област след руско нападение с дронове. Това съобщи в платформата Телеграм ръководителят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Междувременно, трети украински шофьор на камион е починал при блокадите на границата с Полша. Припомняме, че от 6 ноември насам полските шофьори блокират граничните пунктове с искане ЕС да възстанови системата, която изисква от украинските компании да си осигурят разрешителни за работа в блока.

От своя страна, президентът на Украйна Володимир Зеленски похвали работата на украинската противовъздушна отбрана. Това стана след като в рамките на една седмица са били прихванати 104 от 112 ирански дронове камикадзе "Шахед", както и десетки ракети

 

Целта е да укрепим максимално Украйна и да увеличаваме защитата си всеки месец. Тази седмица доказа ефективността на системите за противовъздушна отбрана, предоставени от партньорите ни. Работим за укрепване на противовъздушната ни отбрана и вече сме сключили споразумения. Тази тема се обсъжда на всяка среща.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

От своя страна президентът на Русия Владимир Путин заяви, че изказването на американския президент Джо Байдън, в което се твърди че Кремъл ще нападне страна от НАТО, ако спечели в Украйна, е "пълна глупост". Той също така предупреди за "проблеми" със съседна Финландия, след като тя се присъедини към Алианса по-рано тази година. Според него Москва планира да реорганизира военни поделения, за да разположи повече войски в северозападния си регион, до границата с ЕС и НАТО.