Европа

Войната в Украйна: Един човек е загинал в Херсон, а други 11 са ранени в Одеса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Един човек е загинал в резултат на руски ракетен удар с ракети С-300 в Херсонска област. Други 11 души са били ранени след атака на руски дронове в Одеса. След това стана ясно, че от украинската армия са свалили успешно над 40 дрона “Шахед”, изстреляни от руска територия.

Украинската държавна служба за извънредни ситуации съобщи, че единадесет сгради са били повредени при пожара, причинен от удара. Междувременно ежегодната пресконференция на президента на Русия Владимир Путин се проведе в Москва. По време на нея Путин отговаря на въпроси от журналисти и от публиката чрез телефонни обаждания. В речта си той заяви, че Русия ще продължи с войната си в Украйна докато не постигне целите си, като добави, че около 244 хиляди войници са в Украйна. 

 

Ще има мир, когато постигнем целите, които споменахте. Но да се върнем към тези цели, които не се променят. Нека ви припомня, че те са: денацификация, демилитаризация и неутралитет на Украйна.

Владимир Путин - президент на Русия

Путин допълни, че е отворен към оправяне на отношенията с Европа и Съединените щати. Той също така заяви, че Русия не е направила нищо нередно с нахлуването си в Украйна и обвини Запада, че "е развалил отношенията" си с Русия. От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът ще подкрепя Украйна през цялата зима и допълни, че е "уверен", че дебатът в Съединените щати за помощта за Украйна ще бъде решен. Това стана по време на съвместна пресконференция с премиера на Словакия Роберт Фицо.