Свят

Израелските сили поеха вината за смъртта на тримата заложници

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел изглежда потвърди, че се водят нови преговори за размяна на заложници, държани от Хамас. Това става след като източник на Ройтерс  съобщи, че началникът на израелското разузнаване се е срещнал с министър-председателя на Катар. Арабската страна е един от основните посредници в израелско-палестинския конфликт. От своя страна министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че войната в Газа е екзистенциална и трябва да се води до победа. Той допълни, че Газа ще бъде демилитаризирана и ще бъде под контрола на израелските сили за сигурност

 

Горд съм, че предотвратих създаването на палестинска държава, защото днес всички знаят каква можеше да бъде тази палестинска държава. Всички знаят какво можеше да бъде, ако се бяхме поддали на международния натиск и бяхме позволили създаването на подобна държава в Юдея и Самария.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Междувременно хиляди хора се събраха в Тел Авив, за да призоват израелското правителство незабавно да върне останалите заложници, държани в Газа. Това се случва след като трима израелски граждани бяха погрешка убити в анклава от Израелските сили за отбрана. Те са развявали бяло знаме, когато са били застреляни, съобщи служител на израелските сили. Началникът на щаба на армията пое отговорност за смъртта им, като заяви, че заложниците са направили "всичко възможно", за да дадат знак, че са цивилни.

 

Инцидентът, при който случайно загиват тези хора, е тъжен и болезнен. Тримата заложници, които преживяха 70 адски дни, са се придвижили към войниците и са били убити от огъня на нашите сили. Няма нищо, което войниците и техните командири в Ивицата Газа да искат повече от това да спасят отвлечените живи. В този случай не постигнахме успех.

Херци Халеви, началник на щаба на Израел

Усложнява се ситуацията и в Газа. Жители съобщиха за засилени боеве в центъра на Хан Юнис в южната част на палестинския анклав, като израелски самолети и танкове са бомбардирали и обстрелвали с ракети. От Хамас са отвръщали с ракетни гранати. От своя страна подкрепяните от Иран йеменски хути заявиха, че са атакували израелския курорт Ейлат, разположен на Червено море с десетки безпилотни самолети. Повечето от тях са били обаче свалени от американски ескадрен миноносец.