Цвят

Принц Хари спечели делото си срещу вестниците на „Мирър Груп“

От Euronews България Euronews България

Принц Хари спечели делото срещу великобританския таблоид “Дейли Мирър”. Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че херцогът на Съсекс е бил жертва на хакерска атака от вестиниците на „Мирър Груп“ и му присъди обезщетение на стойност 140 хил. паунда. 

Хари стана първият член на кралското семейство от 130 години насам, който се явява в съда. Процесът продължи седем седмици като по време на него принцът заяви, че е бил обект на разследване от издателя на таблоида между 1991 и 2011 г.  Той е най-известният сред повечето от 100 ищци, сред които множество актьори, спортисти и други знаменитости. 

Съдия Фанкур потвърди, че личният телефон на Хари е бил хакнат между 2003 и 2009 г. Той заяви също, че хакването на телефони е обичайна практика за „Мирър Груп“. Според него висшите ръководители на вестника са знаели за незаконната дейност, но почти всички в борда на компанията не са били информирани. Откраднатата информация е послужила за написването на 15 от 33-те примерни статии, представени в съда. 

 

Пътят към правосъдието може да бъде бавен и болезнен. Чрез този процес научих, че търпението е висша добродетел, особено когато става дума за журналистическа вендета.  Надявам се, че констатациите на съда ще послужат като предупреждение към всички медийни организации, които са използвали тези практики и след това по подобен начин са излъгали за тях.

Дейвид Шърборн, адвокат на принц Хари

Говорителят на “Мирър Груп” нарече ситуацията “историческо нарушение” и се извини от името на вестника. Той заяви, че компанията поема пълна отговорност и ще изплати присъденото обезщетение.