Спорт

В името на спорта: Английски футболни треньори обучават китайските си колеги

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Английската Висша Лига стартира проект за обучение на треньори по футбол в югозападната китайска провинция Гуейджоу. Целта на курсът е да се помогне за развитието на местни футболни треньори в китайска "малка" Суперлига. Организирана от местните жители, малката Суперлига, позната и като "Цун Чао", стана популярна през последните няколко месеца и по привлича по най-малко 50 000 зрители на мач.

 

Мисля, че" Цун Чао" създаде такава сензация в Китай и сега печели международна слава. От наша гледна точка, най-важното нещо е да обединим хората, така че да можем да работим в бъдеще както за сближаването на Великобритания и Китай, но и за сближаването на футболните фенове.

Тим Стендбрук, зам.-генерален консул на британското генерално консулство в Чунцин

Десетки английски мениджъри ще провеждат четиридневни обучения за над 44 треньори. Някой от така наречените "ученици" дори все още играят професионално.

 

Учим се от чуждестранните треньори как да ръководим отборите си. Разбираме обаче и как да общуваме и насърчаваме играчите си. Много професионалисти ни инструктираха и ни показаха по-напреднали подходи. Смятам, че тази програма ще ни помогне много.

Ян Дзинсин, играч

Това е първото сътрудничество на Висшата лига с малката Суперлига. То стана възможно след като двете асоциации подписаха споразумение за стратегическо сътрудничество през септември тази година по време на китайския Международен панаир за търговия с услуги.