Политика

Втори ден работата на парламента е блокирана (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Втори ден блокаж на работата на парламента. Този път ГЕРБ- СДС, ПП-ДБ и ДПС не се появиха в пленарната зала.

Регистрираха едва 68 народни представили - от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Председателят Росен Желязков направи два опита за регистрация, но и при двата кворум не се събра.

 

Късно следобяд вчера стана ясно, че в деловодството на Народното събрание е внесен проект на решение, днешното заседание да бъде отложено, а депутатите да заседават в понеделник и вторник извънредно. Предложението е подписано от Кирил Петков, Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Вчера депутати от "Възраждане", БСП и ИТН блокираха трибуната и провалиха заседанието на Народното събрание.

Основният аргумент на левицата и "Възраждане", е че  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са допуснали беззаконие в центъра на София с премахването на Паметника на Съветската армия. От ИТН пък изтъкнаха като аргумент , че промените в Конституцията са незаконни.

Заложените приходи в бюджета  са 24,3 млрд. лв. Предвидено е повишаване на минималната заплата, както и увеличение на максималния осигурителен праг на 3750 лв. Покачване има и при минималната пенсия. Окончателно трябва да се гласува  предложението на БСП обезщетението за втората година на майчинството да се приравни с минималната работна заплата

Без промяна остава минималното обезщетение за безработица - 18 лв. на ден.  С 1,1 млрд. лева повече са планираните пари за здраве.