Общество

Доц. Спас Спасков: Никой не знае кой ще оглави НЗОК, проблемът е политически

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Изборът за подуправител на НЗОК е политически проблем, не здравен. Това нанесе голяма щета на политическите партии. Не може някой да извърши едно действие и да каже после „извинете“. Ние като граждани трябва да имаме доверие в управляващите, иначе се чувстваме диксомфортно. Политиците в момента искат да ни докажат, че не знаят какво правят. Никой не знае кой ще оглави здравната каса. Никой не знае какво ще се прави.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доц. Спас Спасков - бивш директор на болница „Пирогов“.

Наистина е добра новина, че този 1 млрд. и нещо се отпускат в Бюджета на НЗОК. Тези пари ще дадат възможност да се покрият загубите от инфлацията и да има допълнително развитие на започнатите неща. Парите в извънболничната помощ са значително по-добри. Това е добра политика. Това са повече пари от предните години. Винаги можем да говорим, че трябва и още. Парите винаги ще бъдат по-малко отколкото ни трябва, но тенденцията за увеличаване е добро нещо.

Има неяснота за финансовото положение в „Пирогов“. Много често директорите на болниците се сменят заради финансови нарушения, а после се разбира, че няма такива. Ако има реални нарушения трябва да бъде сменен директорът, но министъра казва, че няма да го смени, това е контратеза. Аз самият съм по-склонен да вярвам, че финансовото отношение на болницата ще бъде добро.

Вижте цялото интервю във видеото.