Спорт

Плувецът Петър Мицин получи наградата "Спортен Икар" за 2023 година

От Euronews България Euronews България
Mitsin Facebook Снимка: Фейсбук

Плувецът Петър Мицин получи наградата "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 година. 18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при своите връстници, както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. На Световното първенство за юноши той бе най-добър на 400 метра свободен стил, взе среброто на 800 метра в същата дисциплина и на 200 метра бътерфлай. Така той си осигури две олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил.

Фондация "Български спорт" отличи спортисти в осем категории, а церемонията уважи и председателят на БОК Стефка Костадинова. За "Отбор на годината" бе избран националният тим на България по шахмат за жени, който завоюва европейската титла в Будва (Черна гора) през миналия месец.

Носителят на "Спортен Икар" за 2022 година Александър Везенков получи приза за впечатляващо представяне, след като през лятото бе избран за Най-полезен играч (МВП) на сезона в баскетболната Евролига, а след това което реализира гръмкия трансфер в отбора на Сакраменто от НБА.

За "Достойно представяне" беше отличен представителя на България алпийските ски дисциплини Алберт Попов, а за "Шампионско дълголетие" олимпийската вицешампионка по спортна стрелба от Токио 2020 Антоанета Костадинова.