България

Бившият шеф на АПИ: „Автомагистрали“ носят пълната отговорност за подписаните договори

От Euronews България Euronews България

Договорът с „Автомагистрали“ ЕАД през 2019 г. с предмет на дейности по проектиране и изграждане на част от АМ „Хемус“ е сключен при спазване на всички изисквания на чл. 14 от Закона за обществени поръчки (ЗОП).

Това заяви за Euronews Bulgaria бившият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски.

Относно повишаването на цената с 18 млн. лв. спрямо прогнозната, Терзийски коментира, че договорът е с доста дълъг срок на изпълнение и може да се твърди, че тези разлики са в рамките на статистическата грешка.

„След изпълнението на дейностите има контрол, има приемане на дейностите по цени и всичко, което не отговаря на изискванията на договора може да бъде коригирано. Времето показа, че не само че няма нарушаване на държавния интерес, а той е напълно защитен в смисъл на последвалите в годините флуктуации на цените на строителните материали“, посочи бившият председател на АПИ.

Той не вижда с какво е нарушен финансовият интерес на институцията и смята, че цената на договора е изгодна.

Цените са прогнозни и вземайки предвид инфлацията всъщност тези цени са доста изгодни за строителството на АМ „Хемус“.

Георги Терзийски, бивш председател на АПИ

„Всичко е въпрос на анализ. В хода на процедурата са направени и пазарни проучвания и анализи на предходни договори на АПИ, така че да се получи оптималната прогнозна цена за извършването на дейностите по този договор“, каза още Терзийски.

По думите му „Автомагистрали“ са декларирали преди подписването на договора, че имат капацитет, с който да извършват определените дейности и те носят пълната отговорност за подписаните договорите.

Бившият председател на АПИ заяви още, че институцията е упражнявала и продължава да упражнява контрол по отношение на изпълнението на договора.

„През 2020 г. контролът се изразява в етап на проектиране и теренно осигуряване“, добави той.

Относно договора с „Капш“ за оперирането на ТОЛ системата, Терзийски посочи, че пътната агенция взела предвид становище на външен експерт, който пък се позовавали на компетенцията на международен експерт по пътно таксуване.

„Тази процедура беше на допълнителен контрол в Агенция по обществени поръчки“, каза Терзийски и допълни, че оттам са се съгласили с аргументите на АПИ.

В цялата подготовка на обществената поръчка е взел участие и, по думите му, най-добрият експерт по пътно таксуване в България – Олег Асенов.

Терзийски коментира също, че цената на поръчката била три пъти по-ниска в сравнение с аналогични в други държави от ЕС, като Чехия и Унгария.