България

Бившият шеф на „Автомагистрали“: 18 млн. от 1.35 млрд. са в статистическата грешка

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Има три доклада на АДФИ – първият е от 2020 г., като излезе в началото на 2021 г. Продължителността, за която беше изготвен е 6 месеца.

Това разказа пред Euronews Bulgaria бившият шеф на „Автомагистрали“ ЕАД инж. Стоян Беличев.

В „Автомагистрали“ дойде екип от държавната финансова инспекция от 5 човека, на които осигурихме работни кабинети. Това беше ежедневна дейност, те изискваха от нас информация, а ние им я предавахме с протоколи за приемане и за предаване. Докладът беше завършен на шестия месец като там не бяха констатирани абсолютно никакви нарушения, допълни той.

 

След това идваме до доклада, който коментираме – от февруари. Не успях да го намеря на сайта на агенцията и се наложи вие да ми го изпратите. В него няма подпис, не знаем кой го е изготвил.

инж. Стоян Беличев

За какъв период от време и дали е минал този процес, за който ви говоря. Интересно дали експертите, които са го изготвили са чели договорите, защото при така сключения инхаус договор между нас и АПИ има разписана клауза. Те не е само в нашия договор, а е предвидена в ЗОП. Законодателят е взел много мъдро решение като е вписал, че изпълнителят по инхаус има право да превъзлага до 20% от дейността, която трябва да извърши, каза още инж. Беличев.

По думите му, няма фирма в България, която може да извърши цялата дейност по едно такова мащабно строителство. „У нас има до 10 фирми, които извършват пътно проектиране. Няма как да формираш ти проектантска организация в рамките на месец или два. Именно заради това законодателят е предвидил това нещо и ние сме се възползвали. Други такива специфични дейности са взривните. Те са на лицензионен режим. Няма как всяка една строителна фирма да има и лиценз за взривни дейности. Това са едни от малкото неща които ви казвам, но при целия проект ние не сме достигнали дори 11-12% превъзлагане“, допълни той.

 

Така стигаме до третия доклад от март месец. Констатациите от него са, че няма нанесени щети на държавата, нарушения – нула.

инж. Стоян Беличев

На базата на целия договор, който е за 1 млрд. и 350 млн. лв., 18 млн. са 1.3%, което влиза в статистическата грешка. Аз в целия доклад не видях методика, по която мога да се ориентирам коя е базата и какво е завишаването, каза още бившият шеф на „Автомагистрали“ ЕАД.

Беличев заяви, че противно на твърденията на доклада, има характеристика на машините и не знае защо те не са приложени в доклада.