Култура

Стоян Михалев, ПП-ДБ: Политиците възприемат културата като разход, а не като инвестиция

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Радвам се, че има такъв пробив в съзнанието на българските политици по отношение на средствата за култура. Това каза в в ефира на „Добро утро, Европа“ депутатът от ПП-ДБ Стоян Михалев.

Според него българските политици възприемат парите за култура като разход, но сега се надява, че вече са започнали да го възприемат като инвестиция.

Без култура няма кой знае какъв смисъл държавата да функционира. 520 милиона лева не е малка сума, даже съм леко обезпокоен, че това е прекалено висока сума за сектора за усвояване от гледна точка на това, че административният капацитет, който би могъл да се справи, може би не е на разположение. През предходната година парите бяха по-малко и въпреки това се наложи предишен министър да върне обратно към бюджета 50 млн. лв.

По думите на Михалев секторът трябва да бъде реформиран отвътре, заедно с хората, който пряко са засегнати от тези реформи. За реформи обаче трябват по-дълги кабинети, каза още той. Има места, на които тези пари ще свършат много работа, при музеите и галериите например, защото тяхното недофинансиране доведе до това служителите им да са много ниско заплатени, отбеляза Стоян Михалев.

Целия разговор вижте във видеото.