Общество

Проф. Радостина Александрова: Най-тежко заболяването коклюш протича при бебетата и малките деца

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

100-дневната кашлица е едно добре познато бактериално заболяване за света, то е добре познато още като коклюш. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Срещу заболяването обаче има ваксина, която е включена в задължителния имунизационен календар и се прилага на деца в няколко дози.

Освен във Великобритания, бум на случаите има и в Дания, която още през септември съобщи,че има увеличаване на заболелите, като там достигнаха 1229 болни, отбеляза вирусологът.

Причините за покачване на заболеваемостта са няколко, но от около три години наблюдаваме такова повишение на броя. Ваксината срещу коклюш, а и самото заболяване, не създават доживотен имунитет. Имунитетът в един момент пада, може би към петата или десетата година. В България също има случаи, като те основно се наблюдават при малки деца под една годинка, а по-тежките случаи са при бебета под три месеца, тъй като те все още не са напълно ваксинирани.

Проф. Радостина Александрова обясни, че друга група, при която заболяването често се проявява, са децата на около 10 години, както и младежите на 20, а обяснението е, че действието на ваксината, която им е поставена, вече е отслабнало.

Целия разговор вижте във видеото.