Свят

Ръст на заболелите от "100-дневна кашлица" в Англия и Уелс

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Случаите на магарешка кашлица, позната и като "100-дневна кашлица", са се увеличили в Англия и Уелс с 230% в сравнение с миналата година. 

Между юли и ноември 2023 г. са регистрирани 716 случая на инфекцията. Броят на боледуващите се е увеличил три пъти в сравнение с 2022г. Въпреки това той е по-нисък отколкото в годините преди пандемията от Ковид-19. 

Официално известна като коклюш, магарешката кашлица е силно заразна бактериална инфекция на белите дробове и дихателните пътища. Някога е била често срещана детска инфекция. През 1950 г. обаче бива въведена ваксина, която значително намалява случаите на болестта. 

Ранните симптоми включват лека треска, хрема, възпалено гърло и кашлица, която постепенно се усилва и се превръща в коклюш. Хора от всички възрасти могат да се заразят с магарешката кашлица, но болестта е по-сериозна за бебетата и малките деца. 

Само преди две седмици бяха регистрирани и повече от 1000 случая на болестта в Хърватия.

Най-вероятната причина за настоящото увеличение в случаите на коклюш е пандемията от коронавирус. Според експерти мерки като локдауна са свързани с намаляване на имунитета и спад в процента на ваксинираните, поради липса на достъп до медицински услуги.