Свят

Сеул заплаши Пхенян с унищожение

От Euronews България Euronews България
Korea AP Снимка: AP архив

Министърът на отбраната на Южна Корея предупреди, че Северна Корея ще бъде изправена пред "ад на унищожението", ако предприеме каквито и да било "безразсъдни" действия, които "разрушават мира", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Миналия месец Пхенян изведе в орбита военен шпионски спътник и оттогава твърди, че окото му в небето предоставя изображения на основни военни обекти на САЩ и Южна Корея.

Събитието наруши междукорейското военно споразумение, сключено с цел деескалация на напрежението на полуострова, като двете страни засилиха сигурността по протежение на разделящата ги демилитаризирана зона (ДМЗ).

"Ако Северна Корея направи нещо безразсъдно, което разрушава мира, всичко, което ги очаква, е ад на разрушението", заяви министърът на отбраната Шин Уон-сик на среща с висши военни командири.

Напоследък Шин прави необичайно пламенни изказвания и миналата седмица заплаши със смъртоносни ракетни удари по "сърцето и главата" на Пхенян в случай на война.

Миналата седмица Сеул, Токио и Вашингтон обявиха, че са започнали "нови тристранни инициативи" за противодействие на Пхенян, включително операция за обмен на данни в реално време за изстрелването на севернокорейски ракети.

Трите съюзници са начело на световното порицание на Пхенян за нарушаването на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН с изстрелването на сателит през ноември.

Резолюциите забраняват на Северна Корея да извършва тестове с балистични технологии, използвани както в ракети, така и в ракети за изстрелване в космоса.