Европа

Рекордни жеги: Как се отразяват високите температури на Великобритания?

От Euronews България Euronews България

Вчера Великобритания отбеляза много високи температури, близки до регистрираните за всички времена в много части на централна Англия. В Лондон беше около 38 градуса, но не успя да надмине рекордът от 38,7 градуса, поставен през 2019г. Синоптиците обаче са почти напълно сигурни, че този рекорд ще бъде подобрен днес с температури над 40, дори 41 градуса. 

Заради горещините властите в Обединеното кралство обявиха ниво на тревога от 4 степен. Това означава, че времето е заплаха за живота. Оказва потенциално влияние не само върху системата за здравеопазване и социални грижи, а и върху цялостната британска система - особено върху енергийната и транспортна мрежа. 

Имаше доста по-малко трафик на пътя вчера. На хората им беше казано да си останат вкъщи и да не предприемат никакви пътувания, но на други места имаше сериозни проблеми, например струпвания във влаковете. Те трябваше да се движат с доста по-ниска скорост от обикновено, а днес някои сектори ще бъдат напълно затворени, както и предлаганите услуги. 

На летище „Лутън“ полетите също бяха ограничени или спрени заради  високите температури, тъй като асфалтът на пистата беше прекалено нагорещен.

Днес се очакват дори повече подобни ситуации. Очаква се горещата вълна ще постави рекорди в някои части на Англия.

Винсънт Вакавини, Euronews, Лондон.