Европа

Ивайло Калфин: Отварянето на въздушните граници не означава членство в Шенген

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Тогава, когато има важни теми в обществото обикновено се вкарва нещо друго, което да събуди огромна обществена енергия, но няма особено значение за текущата политика.

Това коментира директорът на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд Ивайло Калфин по повод започналото премахване на Паметника на Съветската армия.

Аз мисля, че разрушаването на паметници не е най-добрият подход.

Има достатъчно теми в обществото, които да бъдат скрити с този акт, включително опитите за промяна на Конституцията по някаква ускорена процедура. Разбирам, че ще има някакви промени между първо и второ четене, които още не са ясни.

Отварянето на въздушните граници не означава членство в Шенген. Което означава, че всяка следваща стъпка отново трябва да се приема с единодушие от страните членки. Това е смущаващо. Иначе отпадане на някакви ограничения винаги е добре дошло. Притеснява ме, че те идват с някакви условия отсреща, което не съм убеден, че е приемливо.

Големият проблем на Шенген в момента е, че страните от вътрешността на ЕС не искат солидарно да поемат отговорност с граничните страни за бежанците. Това е една от причините България да бъде държана вън от Шенген - за да се намали гласа на пограничните страни за повече солидарност. Не е нормално да полагаш повече усилия заради географското си положение, Австрия би  трябвало също да погледне солидарно върху бежанската криза.

Много е важно България да стане формално член на Шенген, защото от там нататък решенията не изискват пълно мнозинство, а могат да се вземат с квалифицирано, което България отдавна има.

Вижте цялото интервю във видеото.