Европа

Засилен граничен контрол и приемане на повече мигранти са сред условията на Австрия за влизането ни в Шенген

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

По време на форума в Залцбург Австрия за първи път официално обяви пред България и Румъния какви са условията за т.нар. "въздушен Шенген". Австрийският министър на вътрешните работи е готов да даде шанс на Букурещ и София, но само ако изпълнят конкретни изисквания.

Те включват трикратно увеличаване на мисията на Frontex в България, засилен граничен контрол и приемане на повече мигранти, по-специално от Афганистан и Сирия. Според Виена целта на тези мерки е Шенгенското пространство да стане по-функционално.

Напоследък много често казвам, че Шенгенското пространство не работи. Всъщност то е счупено, защото има повече вътрешни гранични проверки от всякога.

Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

На въпрос дали смята, че Румъния заслужава да бъде в Шенген, министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер отговори:

"Това са ясни условия, които са необходими, за да разширим зоната, която не работи. Сега говорим за "въздушен Шенген", което означава неограничено пътуване през летищата. Готов съм на тази стъпка, ако бъдат изпълнени условията. Ще предадем въпроса на Европейската комисия. Сега топката е в нейното поле."

На тристранна среща министрите на вътрешните работи на Австрия, България и Румъния са се съгласили, че разговорите трябва да продължат. 

"Като българска страна, считаме, че България е изпълнила всички условия, за да бъде пълноправен член на Шенген. Това се потвърди за пореден път от мисията, която имахме в края на ноември в България. Тя беше по линия проверка на Шенген, като този път в мисията имаше и експерти от Нидерландия и Австрия.

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи на България

Според румънския вътрешен министър, въпреки че преговорите с Австрия напредват, все още няма ясни гаранции какво следва.

Нещата са динамични, все още няма споразумение. Продължаваме разговорите в следващите дни.

Каталин Предою, министър на вътрешните работи на Румъния

Форумът в Залцбург включва 9 държави от Централна Европа, а основните му цели са повече сигурност и сътрудничество в региона. Създаден е преди 23 години от Министерството на вътрешните работи на Австрия, а сред страните членки са Словакия, Словения, Унгария и Чехия.