Политика

Кристиан Вигенин за Шенген: Правителството пропусна възможността да покаже на Австрия, че и ние можем да играем нечестно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Обещаният „въздушен Шенген“ от Австрия на този етап е по-скоро слух. Според мен това е някаква спасителна сламка, за която искат да се хванат управляващите, тъй като не успяха да реализират основния си приоритет.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria зам. председателят на парламента и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

За нас това е неприемливо, даже и без условието да приемем повече мигранти. Не мисля, че това теоретично е възможно да бъде условия, още по-малко пък да бъде прието. В изискванията да станеш член на Шенген няма такива точки и ние сме изпълнили всичко необходимо. През годините винаги сме отстоявали тезата, че влизането на стъпки не е добро за България, защото има голям риск тази минимална стъпка за въздушните граници, която на практика не решава нищо, да се превърне в обяснение за постоянно отлагане.

Българското правителство пропусна момента да бъде по-твърдо и да се предприемат асиметрични мерки, заедно с Румъния. Да покажем, че нечестно можем да играем и ние и да блокираме Австрия за други неща. Те поставиха нещата така.

По отношение на Австрия въпросът е преди всичко политически. Те влязоха в един вътрешен дебат за мигрантите, в който косвена жертва е България. България не е причината за този поток, основният поток е от Италия.

Съвременните измерения на фашизма дебнат от всякъде и ние ще продължим нашата борба за запазване на Паметника на Съветската армия.

Вижте цялото интервю във видеото.