Европа

Австрия частично отвори вратата пред България и Румъния за Шенген, но постави условия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Австрия частично отвори вратата ни към Шенген. Според президента на страната Виена официално е готова да приеме Румъния и България в Шенгенското пространство по отношение на летищата, в случай че някои условия бъдат изпълнени. Така австрийското правителство потвърди информацията, която се появи в вчера пресата. От своя страна премиерът на Румъния Марчел Чолаку заяви, че исканията на Австрия не са неоснователни.

Австрия е по-гъвкава. Те не можаха да обявят триумфално, че Румъния ще влезе в Шенгенското въздушно пространство без никакви условия. Не мислете, че исканията на австрийците са преувеличени. Всъщност всички ние искаме да имаме по-силна граница с България и Унгария.

Марчел ЧОЛАКУ, министър-председател на Румъния

Вдигането на въздушните граници за Румъния и България означава, че вече няма да се налага на гражданите на двете страни да чакат на опашка при пътуване със самолет до държава от Шенген.

Проверките на въздушния граничен контрол вече няма да са необходими при пътуване до една от 27-те страни в Шенген. С други думи, няма да се налага да стоим на поне две опашки. 

За да направи това възможно обаче, Австрия има няколко условия.

Виена настоява за засилен граничен контрол между България и Румъния, както и между Унгария и Румъния. Те искат и да приемем Афганистански и Сирийски бежанци. Освен това те споменават и увеличение на операциите на Фронтекс на границата между България и Турция, както и пари от ЕС за охрана на пограничната инфраструктура."

Президентът на България Румен Радев обаче не е съгласен с условията, наложени от Австрия. Той твърди, че те са трудно приемливи. Румънските и Българските власти все още очакват решението и на Нидерландия относно приемането на България в свободната област на движение.

Мария Моиш Euronews Румъния