Общество

Европейски потребителски център: Зачестяват измамите с коли втора ръка, купени по интернет

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Все още очакваме оплакванията от черния петък, при нас сигналите винаги идват с малко закъснение, защото е важно потребителите да са опитали да си решат проблема сами.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова.

Периодично получаваме сигнали за автомобили, закупени от сайтове за коли втора употреба. Обикновено на такива сайтове колата е много добре изглеждаща и на по-ниска цена. След като получат форма за фактура, подпишат договор и преведат парите, продавачът изчезва. Имали сме случаи и с автомобил за 40 000 евро. Такива сигнали сме получавали от Испания, Германия и Италия, но те се местят в зависимост от търсенето. Обикновено комуникацията се измества в приложения за чатове. След превеждането на парите започват различни сценарии - щастливо обаждане да чакат колата след два дни на адрес или че е станала катастрофа и трябват допълнителни пари, или че е задържана на границата. Имали сме такива сигнали за каравани, лодки, трактори и др. Съветът ни е при възможност да се изпрати човек, който да провери на място дали все пак съществува кола и в какво състояние е, защото дори когато се получава кола, тя е в много по-лошо състояние, отколкото е представена. Ако банковият превод е към физическо лице, е още един сигнал за евентуална измама.

Когато пазаруваме от сайтове за дрехи, например и не сме доволни от полученото, можем да направим оспорване на плащането, ако сме платили сравнително скоро. Потребителите да се обърнат към банката и да проверят дали това е възможно. Трябва да покажат какво са поръчали и какво са получили. За съжаление понякога не може нищо да се направи, защото все пак потребителят е получил нещо. Добре е преди да се плати потребителят да провери сайта.

Вижте цялото интервю във видеото.