Икономика

Как да се предпазим от фалшивите обяви за работа в интернет?

От Euronews България Euronews България

Как да се предпазим от измамни обяви за работа в интернет и какви документи трябва да ни бъдат осигурени, за да знаем, че няма да сме следващите, които биват излъгани - вижте в репортажа на стажант репортера Саня Петкова.

 

Ще я наричаме Таня. В стремежа си да постигне своя мечта, тя заминава за Англия. Получава предложение за работа, но попада на измама.

 

Един ден случайно получих мейл по пощата от една агенция за модели. В мейла пишеше, че търсят модели за брандове, много реални брандове, на които аз повярвах, че няма да има измама в това.

Таня

Уговорката за срещата за работа става онлайн и Таня и бъдещите ѝ работодатели се разбират за детайли около снимките, които искат да направят.

„Отидох на снимките, като те ме предупредиха, че трябва да си нося дрехи, защото те предлагат грим и прическа. Направиха ми няколко снимки, наистина бяха много разочароващи за мен. Въпреки това ми казаха, че ще ми направят портфолио“, разказва Таня.

Небрежността във всеки един детайл от работния процес, не кара Таня да се осъмни в истинността на твърденията на бъдещите ѝ работодатели за бърз успех и бляскава кариера, и тя подписва трудов договор, а след това бива информирана, че трябва да заплати предварителна сума за реклама.

 

Говорих с баща ми, защото те искаха да заплатя сумата от 550 паунда, като първата стъпка беше платена реклама за мен. Аз се усъмних, естествено, баща ми обаче държеше да опитам.

Таня

Предупреждението за измама все пак идва, но както се казва по български „след дъжд каучлка“.

„Излизайки от агенцията, ме догони едно момче и ми каза, че в момента води дело срещу тази агенция, защото и той е измамен“, споделя момичето.

Веднага след това Таня прави опит да си върне парите, но без успех. Решава да не съди вече бившите си работодатели, защото го приема като урок, който ще я направи по-предпазлива.

 

Най-важното за българските граждани, които желаят да работят в чужбина, особено тези със сезонната заетост е да знаят, че те трябва да бъдат запознати с минималните условия на труд в приемащата държава в ЕС.

Силвия Трайкова – директор на Дирекция „Трудова мобилност“ в Главна инспекция по труда

Трудещите се хора у нас, могат да бъдат наети чрез български посредник към чуждестранен работодател или чрез българско предприятие, което осигурява временна заетост на желаещи да работят в чужбина. Трудовите договори на работниците се сключват с посредника или българското предприятие.

„Независимо по какъв начин са изпратени в чужбина, най-важното е те да знаят, че не дължат абсолютно никакви такси и комисионни за предоставената услуга по устройване на работа в чужбина или съответно, ако са изпратени“, пояснява Трайкова.

Договорите, които се подписват от българските граждани задължително трябва да бъдат на разбираем от тях език, както и на езика, който е говорим в съответната държава, в която ще полагат труд.

Онлайн комуникацията се смята за средство за комуникация, за която трябва да имате едно на ум, защото трябва да бъдете уведомени писмено за всички подробности около съответната работа. Иначе рискувате всички уговорки да не бъдат спазени, а измамниците от своя страна да останат скрити.

 

Освен един трудов договор, в която и да е от тези разновидности на полагане на труд в чужбина е необходимо да има съпътстващ документ, в който да са установени минималните условия в приемащата държава в чужбина.

Силвия Трайкова – директор на Дирекция „Трудова мобилност“ в Главна инспекция по труда

Главната инспекция по труда апелира хората да не се доверяват на реклами за бляскава работа в интернет, и да подадат сигнал, ако станат жертва на измама.

 

За Euronews Bulgaria Саня Петкова.