Европа

Западна Европа е в плен на гореща вълна

Старият континент остава в плен на горещата вълна. Във Франция издадоха предупреждения за екстремни жеги. В Испания градусите достигнаха 43. Във Великобритания отбелязаха температурен рекорд от над 39 градуса. Втори ден на Острова е в сила червен код за опасни горещини. 

Хората се опитваха да намерят хладно място навън, докато градусите не спираха да се покачват в Лондон. Много от обичайно зелените паркове потъмняха след седмици на високи температури.

Ако заради градусите в понеделник пистата на летището в Лутън се разтопи, то във вторник се очаква да стане още по-зле, а температурите на места до стигнат до опасно високите 41 градуса. 

Общественото здравеопазване в Обединеното кралство вече е подложено на натиск.

Трябва да започнем да мислим доста сериозно как да се адаптираме Защото сега - това ще се случва по-често. Както виждаме, включително и при тази гореща вълна, ако последните 5 най-високи дневни температури са били през последните 10 години, то това е знак, че ще има още. Това е тенденция. Тя ще бъде все по-честа.

д-р Анела Анжер-Краави, директор на Центъра за изследване на политиката в областта на климата към Университета в Кеймбридж

В Брест, Северна Франция, рекордните температури принудиха много хора да си останат у дома. Но има начини да се разхладите, ако сте достатъчно смели да излезете навън.

Глобалното затопляне и всичко останало... обикновено в Брест влажността е 70 %, а тук счупихме всички топлинни рекорди. Трябва да си зададем някои сериозни въпроси.

Белкасем, жител на Брест

Край Айфеловата кула в Париж туристите търсят начини да се разхладят в жегата. Съветът към всички, без изключение, е да се пие повече вода. 

Горещата вълна, която е засегнала голяма част от Европа, ще продължи и през следващите няколко дни.