Свят

Европейският парламент връчи признанието „Сахаров“ за свобода на мисълта посмъртно на Махса Амини

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На церемонив в Страсбург председателят на Европейския парламент връчи наградата "Сахаров" на Махса Амини и движението "Жена, живот, свобода" в Иран.

Смелостта и силата на иранките в борбата им за справедливост, свобода и човешки права няма да спре. Техните гласове не може да бъдат заглушени.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Махса Амини получи наградата посмъртно, след като миналата година беше арестувана и бита от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб. После почина в затвор в Иран, а смъртта ѝ предизвика масови демонстрации по целия свят.

Нейните майка, баща и брат пропуснаха церемонията, след като иранските власти конфискуваха паспортите им. Вместо тях - адвокатът на семейството прие наградата и прочете реч на майката на Махса Амини. 

Джина е въплъщение на живота, нейното име стана таен код за свобода и разпространи мечтата за свобода от родното ѝ място - Кюрдистан, в цял Иран, през Близкия изток и по света.

Салех Никбат, адвокат на семейството на Махса Амини

От името на движението "Жена, живот, свобода" награда получиха две от правозащитничките, които напуснаха Ислямската република по-рано през годината.

Наградата отличава лица, групи и организации, които са дали приноса си. Мнозина са били изложени на голям риск. Някои са платили с живота си, точно като Джина Махса Амини. Джина беше на 22 години. Беше дъщеря, студентка, млада жена с мечти и амбиции за по-добър живот.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Отличието за свобода на мисълта се присъжда всяка година от 1988-а насам. Наградата носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров, а сред останалите лауреати са ООН, Нелсън Мандела, Алексей Навални и украинският народ.