Европа

Европейски лидери търсят алтернативни доставчици на природен газ

От Euronews България Euronews България

От Египет заявиха готовност да направят каквото могат, за да помогнат за облекчаване на газовата криза в Европа. Новини, които бяха добре дошли за германския канцлер Олаф Шолц, който прие президента Абдел Фатах ал-Сиси.

Президентът на африканската държава заяви, че е потвърдил готовността на страната му за партньорство с Германия в енергийния сектор.

„Това се отнася за износа на природен газ и водород, вятърна и слънчева енергия“, каза Абдел Фатах ал-Сиси.

Колкото до доставките на газ и в перспектива също и на водород, те се вписват добре в дългогодишните индустриални отношения, които Германия и Египет имат помежду си.

Олаф Шолц, канцлер на Германия 

Шолц и други европейски лидери засилват усилията си да осигурят алтернативни енергийни доставки, докато страховете от пълно спиране на природния газ от Русия нарастват.

В понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписа меморандум за разбирателство за удвояване на вноса на газ от Азербайджан за Европа. 

А италианският премиер Марио Драги беше в Алжир, за да подпише, наред с други споразумения, енергийна сделка за увеличаване на доставките на газ.

От началото на годината от Алжир за Италия са били доставени 13 милиарда и 900 милиона кубични метра газ. До края на 2022 г. са планирани още 6 милиарда.

Миналата година Русия достави около 40% от природния газ в Европа, но войната в Украйна и намаляването на потоците природен газ от Москва към редица страни от ЕС доведоха до скок на цените на енергията, инфлация и нарастващ страх как блокът ще подсигури индустрията и отоплението на домовете тази зима.