Европа

Навални изчезна от затвора

От Euronews България Euronews България
Alexei Navalny Russia Navalni AP Руският опозиционен лидер Алексей Навални. Снимка: АР

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е изчезнал от затвора, предава Ройтерс, цитирани от darik.bg. Според последователите му той е бил изведен от наказателната колония във Владимирска област, източно от Москва. В момента местонахождението на Навални не е известно.

Сътрудниците на Навални очакваха вероятното му прехвърляне в затвор с по-строг режим, след като през август той бе осъден на още 19 години затвор. Адвокатите му нямат връзка с него от вторник насам.

Изчезването на Навални съвпада с навечерието на началото на предизборната кампания за президент на Руската федерация. 71-годишният Владимир Путин потвърди, че ще се кандидатира за още един шестгодишен мандат.

За Путин не е тайна кой е основният му опонент на тези „избори“. И той иска да се увери, че гласът на Навални не се чува“, каза един от последователите на Навални Леонид Волков.

Кремъл разкритикува това, което нарече "намеса" от страна на САЩ в случая с лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални, чиито съюзници заявиха, че са изгубили контакт с него, предаде АФП.

"Говорим за затворник, който е признат за виновен от закона и излежава присъдата, която е получил. Всякаква намеса, включително от страна на САЩ, е неприемлива", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.