Свят

Отхвърлят мигранти, опитващи да преминат френската граница

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

“Какво се случва по вътрешните граници на Европейския съюз, когато ръста на миграцията поставя външните граници под натиск? Когато Лампедуза е на ръба на колапса, какво се случва във Вентимилия, западната врата на Италия към Северна Европа? За да разбера дойдох във Вентимилия, на границата между Франция и Италия", пита Моника Пина, репортер на Euronews. 

Град Вентимилия служи като място за постоянната миграционна криза в Европа. От 2015г. Франция поднови спирането на свободата на движение между границите. Това превърна този италиански град в пречка за мигрантите, които се опитват да достигнат Северна Европа. 

В момента броя на задържаните е сравнително по-нисък от обикновено. Около 80 души са спирани на ден, като рекордът ни е 300.

Венсан Каспшик, началник на гранична полиция в Ментон

Всяка неделя Филипо, пенсиониран жител на Вентимилия, кара семейства, отхвърлени от френската полиция, обратно в участъка. 

Тези последни 15 километра действат като един вид психологическо насилие от страна на Европа срещу хора, които на този етап не могат да се върнат обратно. Всички, които са пристигнали на границата, без изключение са били отхвърлени от френската полиция.

Филипо Ломбардо, местен жител

Съдът на ЕС заяви, че френските репресии са незаконни. Неправителствените организации твърдят, че граничният контрол е забавил текучеството на мигранти, но хуманитарната криза все още продължава. 

Това е продължителна и мълчалива гибел за мигрантите. Очевидно няма пропорциите на тази в Средиземно море, но за съжаление се случва в центъра на Европа.

Джакопо Коломба, юрисконсулт

От 2015г. насам близо 50 мигранти са загинали при опит да влязат във Франция.