Европа

Над милион украинци депортирани насилствено в Русия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
APTOPIX Russia Ukraine War 22128844868067 Снимка: АР

Най-малко един милион украински граждани са били насилствено депортирани в Русия.

Това заяви омбудсмана по правата на човека в Украйна Людмила Денисова, цитирана от NBC.

Думите й бяха потвърдени от говорителя на Пентагона Джон Кърби, който заяви, че САЩ имат "индикации, че украинците са отведени в Русия против волята им", като добавя, че руските сили постигат "постепенни" успехи, но се сблъскват с "много силна украинска съпротива".

 

Не само че руските войски крият престъпленията си, но и депортират насила всички, които смятат за "ненадеждни". Имаме доказателства, че насилствената депортация е била подготвена предварително.

Людмила Денисова, омбудсман по правата на човека в Украйна

„Има и факти, които потвърждават, че Русия е имала планове за това от кои украински области да депортира хора в Русия и колко точно да бъдат те", допълни омбудсманът.

В момента има около 20 000 украинци, държани във „филтрационни лагери“, като повечето трябва да бъдат изпратени в Русия, каза Денисова. Що се отнася до останалите, „съдбата им остава неизвестна“, допълни тя.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, който ще ускори процеса на изпращане на военна помощ за Украйна, пише The Washington Post.

 

Подписвам законопроект, който предоставя още един важен инструмент в усилията ни да подкрепим правителството на Украйна и украинския народ в борбата им да защитят страната и демокрацията си срещу бруталната война на Путин – а тя е брутална.

Джо Байдън, президент на САЩ

Той отбеляза, че „войната на Путин за пореден път носи… разруха в Европа”. По време на церемонията по подписването на Закона в Овалния кабинет Байдън заяви: „Зверствата, които извършват руснаците, са просто отвъд границите на допустимото”.

Законопроектът, който облекчава някои от изискванията за САЩ да отпускат или отдават военно оборудване на Украйна, беше приет с двупартийно мнозинство в Камарата на представителите и Сената на САЩ. Според вносителите законът дава на Байдън много по-широки правомощия да помогне на Украйна да се защити от Русия и разглежда начините, по които САЩ могат да доставят оръжия на Украйна по-бързо.

 

Да се говори за нещо, различно от предумишлена война е обида към историческата истина.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс

САЩ определиха като "очевиден абсурд" твърденията на руския президент Владимир Путин, че руското нахлуване в Украйна е имало превантивна цел, предаде Франс прес.