България

Протест: Хотелиери и бежанци блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг

От Euronews България Euronews България

Собственици на хотели в „Слънчев бряг” излязоха на протест.

Хотелиерите, които са настанили бежанци, твърдят, че държавата не им е изплатила компенсациите за май и юни. Демонстрацията беше подкрепена и от украински бежанци.

Повече от 200 души блокираха рано тази сутрин главния път Бургас –Слънчев бряг при кръговото кръстовище на Равда. Голяма част от хотелиерите не са получили частично средствата за месеците март и април, сумите за месец май, както и тези, които се дължат по новата програма - от месец юли. 

Ние бяхме първите които откликнахме да помогнем на държавата. Да покажем това което го имаме българското, че сме съпричастни към всяка неволя. Безкористно, тръгнахме вземахме заеми, направихме всичко това, измихме лицето на държавата, а държавата се подиграва. Не искам политически да се изразявам, но правителството което беше до сега направи този гаф. Това за мене е гаф.

Веселин Налбантов - хотелиер и зам. председател на БХРА

 

„Ако не им платят аз как ще си получа моята заплата, то дефакто всичко е завързано. В края на краищата след като аз като работя си получавам заплатата, като те са си свършили тяхната работата трябва да си получат тяхното заплащане“, каза Радка Захова, служител в хотел.

От бранша обвиниха правителството в отклоняване на средства и поискаха обяснение за какво са похарчени 148 млн. евро от Европейската комисия, предоставени именно за бежанците.

Около 86 млн, или има едни 210 млн които стоят на разположение в правителството и е не се раздават. Това за нас е неразбираемо защо трябва да се мъчат хората. Имаме колеги от северното черноморие, които са сезирали европрокуратурата със съмнения за отклонения на тези средства в друга посока.  Украинските бежанци попитаха защо хотелиерите получават по 10 и 15 лева помощи на човек.

Радостин Дачев, хотелиер

„Ако все пак българското правителство не чува нашия глас и молба ние ще бъдем принудени да се обърнем към международни юристи и международния съд в Европейския съюз“, посочи бежанката от Киев Жана Сасновская.

Преди ден министърът на туризма Христо Проданов обясни, че забавянето на парите било заради огромния масив данни които се обработват.

И все пак това е 40 дни от както са подадени документите да се обработи всичката тази информация. Става въпрос за над 1000 места за настаняване. И все пак ние бързаме, малко по-бавно става, но това е причината. Тази седмица трябва да платени всичките средства за май месец по първата програма да бъдат изчистени.

Христо Проданов, министър на туризма

„Не вярваме, искаме доказателства , искаме преводите в нашите сметки за да се успокоим за да можем да си платим сметките за ток. Вече трети месец сме в огромен преразход, следващия етап е фалит“, заяви хотелиерът Елена Андонова.

Протестът предизвика километрично задръстване от Поморие в посока Слънчев бряг и изнерви шофьорите. 

„Не ме интересува за какво стачкуват, но не е редно така да спират движението просто“, каза единият от тях, докато друг водач на пътя изрази мнението, че хората са прави:

„Ще изчакаме малко, нека им покажем съпричастност.“

От министерството на туризма подчертаха, че ощетени хотелиери няма да има.