Политика

Д-р Валентин Димитров поиска прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да го провери

От Euronews България Euronews България
Valentin Dimitrov Pirogov BGNES

„Инсинуациите, че "Пирогов" е пред фалит за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър“. Това заяви освободеният шеф на най-голямата спешна болница - Валентин Димитров на брифинг пред медии.

По думите му „хората живеят в напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ. За времето, за което съм начело на болницата, дружеството е на печалба. От началото до 31 октомври тази година печалбата е над 1,12 млн. лв. Тези 31 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 г. Не чувствам вина. Всякаква намеса на "Пирогов" в политически борби не е приемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия“, коментира Димитров.

Димитров обясни, че при встъпването си в длъжност е внесъл в Министерството на здравеопазването доклад за цялостното състояние на болницата.

Той съобщи, че сезирал прокуратурата с писмо, в което иска държавното обвинение да влезе в лечебното заведение и да направи проверка.

„Предавам писмо до Асен Василев и до АДФИ с молба да влезе и да провери по одитния доклад директора на болницата. Изпратил съм писмо до министър Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в Министерството на здравеопазването през септември подлага на заплаха „Пирогов“, коментира д-р Димитров.

Според него няма как „Пирогов“ да не бъде декапитализирана, след като всички неосигурени хора се лекуват в болницата.

"Аз лично ще заведа иск за обида, уронване на авторитета и клевета лично срещу министъра заради неговите изказвания в медиите", посочи той.

Д-р Валентин Димитров беше освободен от поста си във вторник от министър Хинков и на негово място беше назначен д-р Константин Димов. Новият директор все още не е вписан официално обаче, тъй като процедурата е спряна от Софийския градски съд.