Общество

Милка Василева: Специалистите по здравни грижи са недооценени, а отношението към тях е унизително

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

На фона на рекордните пари за здраве за догодина – 8 млрд лева – медицински сестри, акушери, фелдшери, рехабилитатори и лаборанти написаха отворено писмо до премиера, предедателя на комисията по здравеопазване и здравния министър. Те отново алармират за острия кадрови дефицит, ниските заплати и лошите условия на труд.

Председателят на Асоциацията по здравни грижи Милка Василева заяви в студиото на „Добро утро, Европа“, че критичната липса на медицински персонал е заплаха за националната сигурност на страната ни.

Здравеопазването е обща отговорност както на хората, така и на държавата. Благодарение обаче на недалновидни политически решения през последните 20 години, нашето съсловие е подложено на унизително и пренебрежително отношение, категорична беше Василева.

В бюджета за 2024 г. Са заложени повече пари за здраве, но те няма да стигнат до хората в сектора, които от години остават недофинансирани. Парите отиват по най-различни места, защото в клиничните пътеки не е регламентиран трудът на нито един от медицинските специалисти. Поради тази причина в различните лечебни заведения, в зависимост от това каква собственост са те, средствата се разпределят по различен начин. Медицинските сестри, като недооценено съсловие, отново са на последно място по получаване на тези средства.

Според изпълнителния директор на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович”, Стара Загора проф. Йовчо Йовчев, условията на труд в лечебните заведения са обект на принципала. Той посочи, че в управляваната от него болница средната месечна работна заплата за медицинска сестра достига от 2700 лв. До 3200 лв. В зависимост от клиниката.

Милка Василева посочи още, че за момента не се планират ефективни протестни действия от страна на медицинските специалисти, за да се случват трусове в здравната система.

Целия разговор вижте във видеото.