Свят

Бившият британски премиер Борис Джонсън защити действията си по време на пандемията

От Euronews България Euronews България

Бившият британски премиер Борис Джонсън защити действията на правителството му по време на пандемията от Ковид-19.

По време на разпит, като част от разследване срещу него, той призна, че е допуснал грешки. Но подчерта, че е поел отговорност за тях.

Неизбежно бе да объркаме някои неща. Но смятам, че по онова време направихме всичко по силите си, имайки предвид информацията, с която разполагахме. Имаше ли неща, които трябваше да направим по различен начин? Със сигурност.

Борис Джонсън, бивш премиер на Обединеното кралство

Хора в залата в Лондон, където се проведе изслушването, бяха изгонени, след като изразиха недоволство срещу Джонсън, докато пред сградата се провеждаше протест. В него участваха и роднини на хилядите жертви на пандемията в Обединеното кралство.

Разбирам семействата на жертвите и дълбоко съжалявам за болката, загубата и страданието им. Благодарен съм на хилядите здравни работници и на всички хора, които помогнаха за защитата на страната ни по време на пандемията.

Борис Джонсън, бивш премиер на Обединеното кралство

Миналата година Джонсън подаде оставка като премиер след множество скандали. Един от тях беше свързан с организираните от него партита в офиса му на "Даунинг Стрийт" по време на пандемията. Срещу него имаше и критики, че е закъснял с налагането на национален локдаун.