Икономика

Красимир Манов, енергиен експерт: Дерогацията да отпадне веднага, а държавата да национализира рафинерията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„След като не върши никаква работа, по-добре да я махаме. Макар че аз винаги съм казвал, че дерогацията трябва да продължи докрай. И парите, които са разликата между двата сорта нефт, трябваше да влизат в държавния бюджет. Но за съжаление, това нещо не се случва – по вина на правителството, защото така и не намери механизъм от януари досега да го приведе в действие.“

Това каза за Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов.

„Дерогацията веднага трябва да отпадне. Трябва и Министерски съвет да вземе решение за национализиране на рафинерията („Лукойл-Нефтохим“ – бел. ред.) Да влезе държавата в управлението на рафинерията и тази сага да приключи“, категоричен е той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.

 

От ГЕРБ-СДС  внасят отново предложението за прекратяване на дерогацията на руски петрол, този път от 1 януари следващата година. Това обяви депутатът Делян Добрев. Днес той свиква заседание на енергийната комисия, а в четвъртък ще предложи да бъде гласувано в пленарна зала.

Под предложението са се подписали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Пеевски и Йордан Цонев. Добрев очаква подкрепа от съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов. Вчера "Лукойл-Нефтохим" обяви, че обмисля продажба на активите си в България.