Икономика

„Лукойл“ обмисля продажбата на бизнеса си в България (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от Групата "Лукойл" на територията на България, компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. Това съобщиха от компанията. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса, казва се още в съобщението.

„Групата "Лукойл" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност“, посочват от „Лукойл“.

Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания ЛУКОЙЛ, на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет.

"Лукойл" ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици "Лукойл" за по-нататъшните действия на Компанията по отношение на активите ѝ в България.

Асен Василев: Нашата работа е българският интерес да бъде защитен

Радвам се, че "Лукойл" официално са обявили намеренията си. Ние имахме изпреварваща информация, че този процес започна още в края на септември-началото на октомври.

Това заяви финансовият министър Асен Василев, след като по-рано днес от „Лукойл“ съобщиха, че комапнията преразглежда стратегията си за активите си в България, включително възможност за продажба на бизнеса, предаде репортер на БГНЕС.

"Всяка една компания има възможност сама да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си актив. От гледна точка на българското правителство, ние трябва да подсигурим с нашия представител в компанията, че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститор и, че българският интерес ще бъде защитен", заяви още министър Василев.

Запитан дали съществува риск държавата да остане без горива, Василев бе категоричен, че такъв няма.

Финансовият министър каза още, че правителството спазва стриктно законодателството, което е прието от парламента. "Няма дискриминация", каза той, относно твърденията на компанията за значителни промени в условията на работа на предприятията от групата на "Лукойл".