Култура

Станислав Почекански: Трябва нов механизъм за финансиране на сценичните изкуства

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Фокусът на сегашния протест е предимно върху сценичните изкуства. Обещанието за увеличение на парите за култура с 50% от финансовия министър Асен Василев не е изпълнено.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Станислав Почекански, председател на съюза на българските музикални и танцови дейци.

Това с унизително ниските пари, които ни се дават, да не кажа - подхвърлят, не може да продължава. Всички наши колеги са в унизителната ситуация да са с близка до минималната работна заплата. А тук влизат и средствата за дейности, за материалната база и условията на труд, в които всички работят.

Приетите преди 3 г. финансови тавани не дават възможност културните институти да използват това, което те самите са изкарали от собствена продукция и продадени билети. Трябва тези рестрикции да отпаднат. Да се гласуват законови промени, които да гарантират достойния труд и достойното заплащане на колегите. Също трябва да се вземе под внимание състоянието на общинските културни институти, които се финансират от общините и са на екзестенциалния минимум. Те трябва да се дофинасират от държавата. Трябва нов механизъм за финансиране на сценичните изкуства.

Протестите се задълбочават - ще бъдат и на места пред областните управи, не само в София.

Вижте цялото интервю във видеото.