Европа

Габриел: МВнР реагира навреме по случая с българите, блокирани на летището в Мюнхен

От Euronews България Euronews България

Снежни бури пречат на работата на много летища в Германия, Нидерландия и Великобритания.

Заради снеговалеж, силен вятър и ниски температури  бяха отменени стотици полети на летището в Мюнхен. Там има и блокирани българи, които чакат да се приберат в родината си.

В събота летището е било частично отворено и самолети са излитали, но въпреки това има големи забавяния.

В Нидерландия и Великобритания също има отменени стотици полети заради лошото време. Синоптиците очакват през днешния ден отслабване на валежите.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че българското външно министерство е реагирало навреме по случая с българите, които са блокирани на летището в Мюнхен заради лошото време в Германия, предаде БНР.

"Целият ми екип е във връзка с тях. В момента и консулът ни в Мюнхен е на място. Това, което сме говорили, е с първия възможен полет да бъдат качени, за да се приберат в България. Следим ситуацията отблизо и сме реагирали абсолютно навреме. Докато не са, разбира се, в България, няма да спрем да сме тревожни и да се грижим за тях. Всичко, което беше необходимо и можеше да бъде направено, е направено. Екипите са мобилизирани и са проведени всички разговори и на място, и по телефона", посочи външният ни министър.