Общество

Затворени пътища и отменени полети заради снеговалежа, в 4 области е обявен червен код за опасно време

От Euronews България Euronews България

Напълно затворени за движение са Проходът на Републиката и проходът "Шипка", съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Причината е обилният снеговалеж, навявания и паднали дървета. 

Тежка е ситуацията в град Шипка и село Шейново. На място е имало няколко закъсали автомобила, в това число линейка и пожарна. Насочена е тежка техника и към момента същите са изтеглени. На място са екипи на ОДМВР.

Пътят Котел - "Петолъчката" също е затворен за движение за всякакъв вид превозни средства. Това съобщи за дежурният в Областно пътно управление (ОПУ) - Сливен. Той поясни, че нямат връзка с колегите си от община Котел, защото там няма ток и интернет. Пътищата са заснежени, духа силен вятър, има навявания. Около два-три см е снежната покривка в Сливен. Общо 29 машини чистят снега по пътищата в областта, включително и Автомагистрала "Тракия". Там движението е при зимни условия, има силен вятър, снеговалеж и водачите трябва да се движат с повишено внимание, казаха още от ОПУ.

По автомагистрала "Хемус" е ограничено движението за автомобили над 12 тона, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна. Пътят Варна-Добрич също е затворен за движение на тежкотоварни автомобили, От там уточняват, че обстановката във Варна започна сериозно да се усложнява, предава БТА.

Временно е ограничено преминаването на автомобили по пътя София - Варна в района на с. Железарци, заради аварирал тежкотоварен камион, съобщиха от Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Спрени са товарните автомобили в посока Русе.

Snyag Sniag BGNES (1) Снимка: БГНЕС

В почти всички общини във Великотърновска област има населени места без ток, но засега няма информация за бедстващи хора. Изкарани са допълнителни полицейски екипи. Снежната покривка е около 30-40 см., на места достига и до 60 см., уточниха от полицията. Ситуацията е усложнена и заради десетките начупени клони и дървета.

Във Велико Търново е свикан общински кризисен щаб, който ще обходи целия град. През цялата нощ 17 снегорина и машини за опесъчаване не са спирали да работят - главните улици са проходими, съобщи във фейсбук профила си кметът Даниел Панов.

 

Отменени полети

Заради лошите метеорологични условия бяха отменени и редица полети от и за летище Варна.

Отменените полети са от и до Мемингем, Германия, както и от, и до Лондон Лутън, Великобритания на нискотарифната компания Wizz Air. Отменени са и полетите от и до Истанбул, единият от които трябва да кацне във Варна в 9:20 часа, както и в обратната посока, който трябва да излети в 10:10 часа. 

Червен код за опасно време в Разград, Шумен, Силистра и Добрич

НИМХ обяви червен код за валежи от сняг и бурен вятър в 4 области от Североизточна България - Разград, Шумен, Силистра и Добрич в неделя. Оранжев код за бурен вятър и валежи от дъжд и сняг важи в 7 области от Северна и Източна България - Русе, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

На места в планинските райони има опасност от преспи и снегонавявания.

Жълт код за силен и бурен вятър се очаква в част от Северна и Западна България.

В неделя валежите постепенно ще отслабват и спират, най-късно – над Североизточна България. Следобед от Запад предстои разкъсване и намаление на облачността.

През нощта срещу понеделник на места в котловините прогнозата е за температури до -8, -10 градуса.

В понеделник – утихване на вятъра и повече слънчеви часове. Тогава дневните температури ще са предимно между -1 и 4 градуса.

Прекъсвания на електрозахранването в Западна България

Заради мокрия сняг е усложнена обстановката в Западна България, съобщиха от ЕРМ Запад.

Метеорологичната обстановка на територията на Западна България през нощта продължи да се усложнява. Регистрирани са редица аварии по електропроводи средно и ниско напрежение в резултат на тежкия сняг и силния вятър. Множеството паднали дървета и клони скъсаха проводници, счупиха изолатори и събориха стълбове. Мощният циклон и обилният снеговалеж причиниха изключвания по редица въздушни електропроводи в Западна България. Поради аварии на захранващи електропроводи високо напрежение към 8:30 часа сутринта без захранване са 7 подстанции, част от електропреносната мрежа, предава БГНЕС.

ЕРМ Запад мобилизира 300 аварийни екипа, които са снабдени с необходимата техника и оборудване за работа при тежки зимни условия. Работата им продължи през цялата нощ. Тя е затруднена от паднали дървета и непроходими пътища.

Дружеството формира кризисен щаб. Той постоянно наблюдава обстановката и пренасочва аварийните екипи там, където има необходимост.