Общество

Сняг и студ скова страната, най-усложнена е обстановката в Монтанско (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Първи сняг заваля в редица части на страната. Най-тежка бе обстановката в област Монтана и прохода "Петрохан", където се образуваха опашки заради аварирали автомобили.

За по-малко от час снегът създаде затруднения на движението в Монтанско. Работата на снегопочистващите машини бе затруднена заради закъсали автомобили. Екипи на Областно пътно управление – Монтана и на пътноподдържащата фирма оказваха съдействие за изтегляне на авариралите автомобили, за да се възстанови трафикът във възможно най-кратък срок. Две машини осигуряваха проходимостта на пътя през прохода „Петрохан“.

Сняг заваля и на прохода "Шипка". Въпреки че според прогнозите валежите трябваше да започнат в късния следобед, още преди обяд проходът бе покрит със сняг. Към 18 часа в събота покривката достигна над 10 см. Движението на автомобили е спокойно, а снегопочистващи машини продължават да се грижат за чистотата на пътното платно. Няма информация за бедстващи населени места в Старозагорска област.

Заради прогнозата за влошаване на метеорологичната обстановка със заповед на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов вече е активирано действието на оперативните звена в четирите басейнови дирекции към МОСВ. Директорите им най-малко два пъти дневно трябва да изпращат в Националния координационен център към министерството данните за състоянието на реките, язовирите и укрепителните съоръжения, както и за това дали и къде се очакват критични ситуации.

През нощта срещу неделя валежите ще продължат и ще бъдат значителни, като в по-голямата част от Източна България дъждът ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания. Властите призоваха да се избягват пътуванията, а ако все пак те са наложителни, шофьорите да тръгват подготвени на път.

 

Вижте повече във видеото.