Политика

Управляващи и опозиция се разделиха за президентското вето за БТР-ите (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Управляващи и опозиция излязоха с противоположни позиции относно президентското вето върху споразумението с Украйна, с което България предоставя безвъзмездно 100 бронетранспортьори на Киев. Веднага след съобщението за ветото, министър-председателят Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото, което наложи президентът Румен Радев на Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

"Това вето ще бъде преодоляно, така че не виждам за какво да коментирам", лаконичен бе премиерът. Държавният глава върна днес за ново обсъждане в Народното събрание споразумението с Киев. То предвижда страната ни да предостави безвъзмездно 100 БТР-и от въоръжението на МВР.
Според правителството те са с отпаднала необходимост. Според президента БТР-ите могат да се използват за охрана на границата или при бедствия и аварии.

„За мен е важно да се видят мотивите за ветото, мога да изразя съжаление. Отпадналата необходимост е отпаднала по време на служебното правителство“, заяви от своя страна външният министър и вицепремиер Мария Габриел.

„Ако дебатът ще доведе до това да се успокоят гражданите, мисля, че е въпрос на време Народното събрание да си свърши работата. Не очаквам промяна в позицията“, допълни Габриел.

"Срам"

"Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам! След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър. 

"Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят. Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ", заявява още Пеевски.

Нинова: Ще подкрепим ветото на президента върху БТР-ите

“От началото БСП беше против пращането БТР-ите към Украйна. Мотивите на президента почти напълно съвпадат с изказванията ни от трибуната”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова относно наложеното вето от страна на президента Радев върху изпращането на БТР-и към Украйна, предаде БГНЕС.

Нинова коментира, че има липса на достатъчно информация, че няма доказателства, че техниката е с отпаднала необходимост и че това дарение е в ущърб на националната сигурност. “В зала ще подкрепим ветото”, подчерта още лидерът на БСП.

ГЕРБ: Радев демонстрира неадекватна позиция за пореден път

Демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба. Това се казва в позиция на ПП ГЕРБ във връзка с ветото на президента Радев, предаде БГНЕС.

Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии, посочват от ГЕРБ.

Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО.

Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми, подчертават от ГЕРБ