Култура

Колекционер на вестници: Събирах първи броеве, а сега - последни

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Общият брой на вестниците, които притежавам са около 4300. Цяла стая имам като библиотека за тези вестници. По принцип започнах да събирам първите броеве отдавна. Имаше и много еднократния издания по случай годишнини, събития.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria колекционерът на вестници и автор на книгата „“Преглед на печата“ Антонио Станоев.

Бях привърженик на ЦСКА-Септемврийско знаме. Сега изобщо не съм привърженик на нищо. Но 1968 г. се честваше 20 г. от създаването на ЦСКА. Бяха издали вестник - 40 огромни страници за 40 ст. И в този вестник бяха представени не само отбора, но и всички спортове, които се практикуваха в този клуб. Като привърженик си го прибрах и го съхраних. После, ако нещо ми харесваше си го съхранявах. Но всъщност започнах да се занимавам с това след като избухна демокрацията. Тогава всеки издаваше вестници. Трупаха се, трупаха се и така. По-късно вече започнах да се ровя из антикварни книжарници. Всъщност тези са придобити по този начин.

Дали е ценно или не, не знам, но за мен е ценно съхраняването на вестници, защото съм колекционер. През 1870 г. в Браила излиза вестник "Хитър Петър". В една от годините мотото на вестника е било - "Малките се учат на училище, големите от вестника". Тогава вестникът е бил всичко - телевизия, радио и т.н. 

В тези вестници има снимки, които ги няма никъде на друго място и това е много ценно. Няма ги в държавен архив, библиотеки, само във вестниците, така че ценността се състои в това.

Не мога да кажа кой е най-ценният ми вестник. Тези, които са на по 150 г. са много по-ценни, но аз събирам и съвременни вестници. Сега напоследък започнах да събирам последни броеве на вестници. Най-ценни обаче са тези, които са най-стари.

Любимият ми вестник е "Гениите". Той е с хумористична насоченост. Имах големи приключения докато го взема. Бях го взел от една антикварна книжарница. Минаха години, докато го взема.

Вижте цялото интервю във видеото.