Общество

Жители на търновско село сами разчистиха пораженията, причинени от снеговалежите

От Euronews България Euronews България

Жители на великотърновско село обединиха усилията си, за да отстранят щетите след обилния снеговалеж. Тази сутрин хората от с. Самоводене се включиха с труд и техника в доброволна акция по почистването на паднали дървета, клони и скъсани жици в населеното място.

Селото пострада сериозно след снежните бури – остана 4 дни без ток, а по улиците бяха повалени десетки дървета.

След като беше стопен снега, се откриха последствията, като счупени дървета, накъсани проводници, щетите, които донесе този обилен снеговалеж. За всички е ясно, че една институция или учреждение няма как само да се справи с такъв катаклизъм, затова призовахме в социалните мрежи основно за подкрепа да си изчистим сами и отстраним тези последствия.

алентин Къндев, кмет на Самоводене

Тази сутрин десетки жители на Самоводене откликнаха на идеята за доброволната акция.

„Ние искаме да подкрепим кмета, който има голямо желание да работи и ще му помагаме през годините на кметуване, да стане селото ни чисто, прекрасно“, казва Лиляна Гецова, жител на селото.

„Трябва да помагаме с всички сели селото да изглежда добре след тези бедствия, които се случиха! Идва зимата тепърва и трябва да се подготвим“, казва Силвия Драгиева.

„Сега обстановката е екстремна и решихме, че е добре да почистим падналите клони и да предадем един хубав вид на нашето китно село“, споделя Владимир Николов.

„Всеки на доброволни начала участва тук с техника, с машинки за рязане, с клонорези. Просто съм много развълнуван, че толкова хора се включват в самата инициатива“, обясни кметът.

Доброволната акция започна със символично засаждане на елхичка пред читалището, която ще бъде украсена за предстоящите коледни празници.