Общество

Заради лошото време: Десетки населени места в областите Шумен и Велико Търново са без ток

От Euronews България Euronews България

 Остава тежка ситуацията в област Велико Търново. Там има подадени  400 сигнала за паднали дървета. Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков каза в ефира на Euronews Bulgaria, че въпреки усложнената обстановка, всички пътища в областта са проходими при зимни условия, като затворени остават само пътища от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа.

Проблем има между селата Самоводене и Поликраище, където тежки камиони са аварирали на няколко пъти през тази нощ. През цялото време се опесъчава и осолява пътят от страна на АПИ, но на места трасето се блокира. Изтеглят се тирове и се пускат поетапно.

Ивайло Здравков, областен управител на Велико Търново

По думите на областния управител все още има селища, където електрозахранването е прекъснато, но то също поетапно се възстановява. Без ток към този момент са над 30 населени места в областта, посочи още той.

Областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев обясни, че ситуацията в областта се успокоява.

Снеговалежите вече са спрели, вятърът е утихнал, но температурите са минусови, което крие опасност от заледяване, посочи той. Магистралният път Шумен – Варна е отворен, Ришкият проход също е отворен.

Към този момент 62 малки населени места са все още без ток в област Шумен, каза още проф. Добромир Добрев. Той обясни, че когато спре токът, спират работа и клетките на мобилните оператори. В община Велики Преслав има няколко села, с които дежурните в момента нямат връзка по тази причина. В момента обаче няма бедстващи на територията на областта хора, заяви областният управител.

Целия разговор вижте във видеото.