Европа

Тежка ситуация на Балканите след снежните бури, има жертви и ранени

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежка зимна обстановка на Балканите.

Румъния

В Румъния бяха издадени червени кодове с предупреждения за влошаване на времето. Всички национални и окръжни пътища в окръзите Констанца, Тулча, Галац и Браила са затворени, а стотици шофьори останаха блокирани в снега и потърсиха помощ.

Затворени са и черноморските пристанища. Град Констанца остана без питейна вода заради спад в налягането във всички източници, които снабдяват града. По-късно беше обявен червен код и за планинските райони на други шест окръга - Брашов, Вълча, Арджеш, Прахова, Дъмбовица и Сибиу, където скоростта на вятъра достига 160 километра в час, съобщи новинарският сайт Зиаре. Повече от 400 населени места са с прекъсване в електрозахранването. Министърът на вътрешните работи Каталин Предою отправи призив да се избягват пътуванията в следващите две денонощия в засегнатите от лошото време райони.

 

ТУРЦИЯ

Студеното време, което навлезе от Балканите, обхвана по-голямата част от територията на Турция.

Проливни дъждове заляха десетки селища, бурни ветрове изкорениха дървета и срутиха покриви. Обилен снеговалеж покри зимните курорти Карталкая над Истанбул и Улудаг край Бурса. Температурите в мегаполиса Истанбул паднаха с 8-10 градуса в сравнение с предишните дни. Метеорологичната служба издаде оранжев код за района на Анталия. Вследствие на бурята там паднаха много дървета, на плажа се образуваха гигантски вълни, а някои лодки бяха повредени. Проливните дъждове парализираха и движението. Вятърът духаше със средна скорост от 80 километра в час.

По информация на централната метеорологична служба в 47 окръга на страната е обявен оранжев код за опасност от лошото време, а в 29 окръга - жълт код От Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщиха, че петима души се приютили в един обор, за да се предпазят от бурята. Но оборът се срутил и един човек загинал, а останалите ранени били настанени в болница.

В град Синоп една сграда се срутила от проливните валежи и един човек останал затрупан под развалините. Четирима войници били наранени от падането на дърво във войнишката казарма в столицата Анкара. Екипи на гражданска защита са спасили близо 200 души в 16 окръга на страната. В рамките на едно денонощие са постъпили 1500 сигнала за бедстващи хора и пострадали обекти.