Европа

Европа в плен на снежни бури: Няколко души загинаха в Румъния, Молдова и Италия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Циклонът, който се образува над Черно море, донесе екстремни метеорологични условия в много европейски страни. В Румъния снежните бури причиниха смъртта на един човек и оставиха десетки райони без електричество. В Молдова двама души загинаха при пътни инциденти.

В същото време основни пътища в двете страни бяха затворени. Червен код за виелици и обилен сняг е в сила за няколко окръга в Румъния. Всички национални пътища в окръг Браила са затворени. Трафикът по магистралата, свързваща Букурещ с Констанца се осъществява изключително трудно, в условията на снежна виелица. По пътя има натрупан сняг, а видимостта е почти нулева. Поривите на вятъра надхвърлят 100 км/ч.

Подобна беше ситуацията и в Сърбия, където в допълнение към проблемите с трафика, няколко района останаха без ток поради паднали върху електропроводите дървета.

В Италия бурните ветрове причиниха смъртта на 81-годишна жена, когато дърво се изкорени и падна върху нея. Ветровете връхлитат главно Северна и Централна Италия, като властите призовават хората да избягват ненужни пътувания.

Турция също беше засегната в западната и южната част от силни бури и поривисти ветрове, които причиниха наводнения, паднали дървета и сериозни щети в крайбрежните райони. Лодки потънаха, а ветрове със скорост над 80 км/ч изхвърлиха на брега тонове отломки в Анталия и Измир. Бури причиниха наводнения в Измир и Истанбул, метеоролозите в Турция предупреждават, че лошото време продължава

В неделя украинската полиция предупреди пътниците да не пътуват в и от западния пристанищен град Одеса, след като силна снежна буря връхлетя крайбрежния регион и предизвика няколко пътни инцидента. Снежната буря направи почти непроходими участъците от магистрала, свързваща Одеса с Киев, и откъсна града от района на Измаил. Местните медии съобщиха, че паднали дървета и отломки са причинили щети в 9 населени места в черноморския град и че учебните занятия ще бъдат пуснати в действие в понеделник.