Свят

Протестите в Шри Ланка не стихват

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Протестите в Шри Ланка продължават повече от 101 дни и принудиха президента Готабая Раджапакса да напусне не само поста си, но и страната.

Започнал първоначално като двудневен протест, впоследствие десетки хиляди организираха палатков лагер пред резиденцията на Раджапакса.  Той напусна страната малко преди демонстранти да щурмуват двореца му миналия уикенд. Няколко дни по-късно подаде и оставка.

Заради лошото си управление, Раджапакса е обвиняван за финансовите сътресения в Шри Ланка, които оставиха 22-милионното население на страната почти без храна, горива и лекарства от края на миналата година.

Според конституцията на Шри Ланка, министър-председателят Ранил Викрaмасингхe автоматично се назначава за действащ президент. Засега той е водещият кандидат, който ще наследи Раджапакса за постоянно след изборите тази седмица. Въпреки това, според всички протестиращи политикът ветеран е омразна фигура, защото е съюзник на Раджапакса.

Викрамасингхе разпореди на военните и полицията да направят всичко необходимо, за да гарантират реда. Допълнителни войски и полиция ще бъдат прехвърлени в столицата днес, за да се засили сигурността около сградата на парламента преди вота.