Свят

Извънредно положение: Президентът на Шри Ланка избяга от страната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След седмици на демонстрации и бунтове в Шри Ланка - кризата в страната се задълбочава. Хиляди протестираха в столицата Коломбо. Част от тях успяха да щурмуват резиденцията на премиера, въпреки че полицията и армията се опитаха да ги отблъснат със сълзотворен газ и водни оръдия.

Малко след това изпълняващият длъжността президент на Ранил Викре-месинг-хе, който е и премиер на Шри Ланка, обяви извънредно положение, въведе полицейски час и разпоредих на военните да направят каквото необходимото, за да възстановят реда.

 

Негово превъзходителство президентът Готабая Раджапакса ме информира, че съгласно клауза 37, точка 1 от конституцията той е назначил министър-председателя Ранил Викре-месинг-хе да изпълнява неговите задължения, тъй като е извън страната.

Махинда Япа Абейвардена, говорител 

Викре-месинг-хе пое поста на държавен глава след като президентът  Готабая Раджапакса напусна страната с военен самолет и избяга на Малдивите заедно със съпругата си.


Той обеща, че ще подаде оставка няколко дни след като демонстранти превзеха резиденцията му. 

 

Смятаме, че няма нужда президентът да подава оставка или да подава оставка отново, защото вече е изгонен. Сега властта е в народа, това е най-важното, нали. Тя достигна своя връх. Сега политиците трябва да осъзнаят властта на народа и да слушат волята на хората.

Матиш Мудалиге, протестиращ

На 20 юли в парламента ще има тайно гласуване за избор на нов президент. От месеци в Шри Ланка всеки ден токът прекъсва, има недостиг на основни стоки като храна, лекарства и гориво - на фона на най-тежката икономическа криза на острова от десетилетия.