Цвят

За по-сигурно: 93-годишен дядо се изследва за ХИВ

От Euronews България Euronews България
Bastun Pixabay

93-годишен мъж е най-възрастният, пожелал да се изследва в Кабинета за анонимно и безплатно изследване за СПИН в РЗИ-Велико Търново. Най- младият желаещ е бил на 17 години. Като причина изследваните посочват рисково сексуално поведение.

„През годината са изследвани 408 лица, които са узнали своя ХИВ статус, от тях 120 са посетили КАБКИС в сградата на РЗИ, а 288 са узнали своя статус при проведени кампании на терен с мобилен екип. Лицата, преминали през КАБКИС, са на възраст от 17 до 93-годишна възраст, като 259 са жени и 149 са мъже.

Част от тях са изследвани и за Хепатит В, и Хепатит С, а 69 души са се проверили и за сифилис, съобщава д-р Евгения Недева, директор на РЗИ- Велико Търново. От преминалите, шест са установените серопозитивни лица на възраст от 27 до 29 години от великотърновска област и са насочени към в клиниките за лечение на ХИВ, те се намират в университетските болници и Клиниката по инфекциозни болести-София.

Днес бяха организирани различни инициативи, като в центъра на Велико Търново доброволци от МБЧК и Градски ученически парламент раздаваха образователни материали, балони и презервативи. Великотърновци имаха възможност и да се тестват за ХИВ в мобилния кабинет за анонимно и безплатно изследване.