АвтоФест

Сблъсък на поколения - рали легендата Мишел Мутон и дъщерята на Кен Блок, Лиа

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Rallye 6

В края на 70-те и началото на 80-те и най-мощните и опасни автомобили от Група Б в Световния рали шампионат изниква името на една французойка, която мачка почти всички в изключително мъжки спорт - Мишел, Мишел Мутон.

 

Постиженията й са наистина зашеметяващи - през 75-та печели 24-те часа на Льо Ман при прототипите, през 77-ма завършва на втора позиция в Европейския рали шампионат, през 78-ма печели Тур Дьо Франс, през 81-ва печели Рали Санремо, през 82-ра завършва 2-ра в Световния рали шампионат зад Валтер Рьол с три победи в Рали Португалия, Бразилия и Гърция, а през 85-та спечелва култовото изкачване на Пайкс Пийк в САЩ, поставяйки рекорд на трасето, което по това време е в по-голямата си част от макадам.

Мутон е част от "Залата на славата" и един от създателите на Race of Champions, което ежегодно събира най-добрите от моторните спортове в шоу надпревара, а от 2010-а насам е в комисията на FIA.

От другата страна е новото поколение - Лиа Блок, дъщерята на вече покойния визионер в моторните спортове, който ги промени тотално - Кен Блок. Още от невръстни години тя става свидетел на цялото развитие на баща си и проявава желание да продължи историята му.

През миналата година, в която Лиа бе на само на 16 години, тя успя да спечели Рали шампионатът на САЩ в класа с един задвижващ мост заедно с Рианън Голсомино - жената на дългогодишния навигатор на баща й - Райън, с което стана най-младия шампион в историята на ралито. Преди броени дни пък, Лиа подписа договор с Williams Racing и ще влезе в битката на дамите - F1 Academy.

Слещата на тези две поколения пилоти среща и две поколения машини - легендарното Audi S1 Quattro, което променя рали спорта с 4х4 задвижването си и турбодвигателя и електрическия прототип, вдъхновен от него - Hoonitron, създаден по идея на Кен за епизодите му Gymkhana, които са известни по цял свят.