Европа

Весела Чернева за Шенген: Ситуацията в Нидерландия е по-оптимистична, отколкото изглежда

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Не е имало очакване следващата седмица да има решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. На Съвета по правосъдие и вътрешен ред ще се обсъжда темата за миграцията, няма да има въобще точка за разширението на Шенген. Впрочем, такава точка може да бъде включена във всеки един следващ момент до края на годината, пък и след това, ако има промяна в позицията на страните.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Весела Чернева – директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика и съветник по външнополитическите въпроси в правителството на Кирил Петков.

Ако Нидерландия или Австрия променят позициите си и има консенсус за присъединяването на България и Румъния към Шенген, решението за това може да се случи в следващите седмици.

Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика

„В Нидерландия ще е много трудно да се направи правителство, защото парламентът е много фрагментиран, което означава, че сегашното правителство на Марк Рюте ще остане да изпълнява функциите си още дълго време“, посочи Чернева.

Тя отбеляза, че правителството на Рюте е дало сигнал, че Нидерландия би променила позицията си, ако страната ни завърши промените в Конституцията и реформите в КПКОНПИ.

Аз мисля, че по-скоро ситуацията е по-оптимистична, отколкото изглежда на пръв поглед.

Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика

„Относно Австрия, за съжаление там нещата не зависят от нас. На никого в Европа в момента не е ясно какво би накарало Австрия да си промени позицията“, коментира Чернева.

„Моята надежда е, че на Европейски съвет на 14-15 декември да се окаже, че Австрия е сама и изолирана и това може да подтикне да си промени позицията“, добави тя.

Според нея евентуално разделяне на България и Румъния за Шенген би било много трудно на процедурно ниво, но и не би помогнало на нито една от страните.

 

Целия разговор вижте във видеото.