Европа

Николай Денков пред Euronews: Жертви сме на ситуацията с разширяването на Шенген

От Euronews България Euronews България

В интервю за Euronews българският премиер припомни, че страната ни отговаря на всички критерии за присъединяване към Шенген.

"Когато се срещнах с канцлера Нехамер в Австрия, той беше много ясен, че няма проблеми с България и Румъния сами по себе си. Проблемът е как работи Шенген като цяло. Така че, това е по-скоро дискусия между Австрия и Европейския съюз, отколкото между България и Австрия. Разбира се, ние сме жертви на тази ситуация. Както казах, сме като заложник на тази ситуация. Надявам се през декември да има позитивно развитие", казва той.

Николай Денков отхвърли критиките на Сърбия и Унгария след решението България да увеличи таксата върху вноса и транзита на руски газ. Според Белград и Будапеща това ще доведе до покачване на цените за техните потребители, но Денков настоя, че мярката няма да се отрази на партньорите.

 

Начинът, по който се прилага този данък, не поставя никакви изисквания за плащания от получаващи страни като Унгария. Тя е определена така, че да бъде платена от Газпром. Обсъдих това с унгарския премиер Орбан и със сръбския премиер, казах им, че това не е срещу техните граждани. Не искаме да ги нараняваме по никакъв начин. Искаме само да вземем част от печалбата на руската военна машина, защото по някакъв начин тя се захранва от Газпром.

акад. Николай Денков, министър-председател на България

 

По думите на Денков България вече няма никакви изисквания към Република Северна Македония за членството в Европейския съюз. Миналата година двете държави подписаха споразумение по темата.

"Има много ясно решение от миналата година. То всъщност е между Република Северна Македония и Европейския съюз. Днес това е въпрос на преговори между тях. Нямаме допълнителни изисквания. Очакваме това споразумение да бъде изпълнено от Северна Македония", каза премиерът.

Той коментира още, че разширяването на блока с държави от Западните Балкани е от интерес за България.