Свят

Поглед отвътре в дома на богат древен римлянин

От Euronews България Euronews България

Термите на Каракала са туристическа забележителност в Рим, а сега има нова атракция в нейните граници.

Властите са отворили някогашен частен дом, построен на това място още преди баните. Двуетажната къща, наричана "домус" датира от около 134-138 г по време на управлението на император Адриан. Смята се, че богат търговец и семейството му са живели тук.

Домът е бил частично разрушен, за да се направи място за построяването на обществените бани на Каракала, открити през 216 г. Таванът с фрески и стаята за молитви отдават почит както на римски, така и на египетски богове. 

Върху тази стена все още можем да видим следи от централен бог, в който може да се разпознае вероятно Серапис, но за съжаление тя е почти напълно избледняла. Отляво обаче все още можем да видим ясно фигурата на Изида, държаща факла. Тя вероятно стиска житни класове в дясната си ръка и има пера на главата си и лунен възел. На задната стена можем да видим фигурата на Анубис, изобразен с тяло на човек и глава на чакал. 

Силвия Фортунати, археолог

Вътрешният храм включва изображения на римските богове Юпитер, Юнона и Минерва и силуети на египетските божества Изида и Анубис.

Това е доказателство за религиозния "синкретизъм" – смесването на различни системи от вярвания - който е бил често срещан в римските обществени паметници, но не и в домашните сгради от периода.

Този "домус" обаче е рядка находка.

Руините са открити за пръв път в средата на XIX век на около 10 метра под сегашното ниво на баните. Те са разкопани около век по-късно, като вътрешната стая за молитви и фрагменти от таван на трапезарията са свалени за реставрация и консервация. Молитвената стая е била изложена за кратко, но после затворена за обществеността в продължение на 30 години.

Сега "домусът" отново е отворен с някои невиждани досега фрагменти от тавана, съдържащи изображения на Бакхус, римският бог на виното и земеделието.